Thursday, May 19, 2016

Pita od jagoda

Pita sa jagodama



Sastojci


  1. 250gr brašna
  2. 3 kašike šećera
  3. prstohvat soli
  4. 100 gr maslaca
  5. 2 žumanca
  6. 2 kašike pavlake
  7. 1 limun
  8. 0,5 kg jagoda
  9. 2 do 3 kašike gustina
  10. vanil šećer


Priprema


  1. U brašno dodajte kristal šećer i izrendanu koru limuna. Dodajte hladan maslac koji je narezan na tanke pločice. Prstima promešajte smesu dok ne postane praškasta. Nakon toga dodajte dva žumanca i pavlaku i mesite.dok se sastojci ne povežu.
  2. Testo stavite u plastičnu kesicu pa zatim u frižider na pola sata.
  3. Operite jagode , očistite od peteljki i  narežite na polovine ili na četvrtine u zavisnosti od veličine. Dodajte šećer ukoliko su jagode manje zrele, odnosno po želji. Nacedite jednu kašiku limunovog soka i 2 do tri kašike gustina pa sve dobro izmešajte.
  4. Dve trećine smese  postavite u sud i razvucite po dnu i zidovima.  Preporučujem silikonske posude do 25 cm u prečniku. Uspite jagode.
  5.  Preostalo testo razvaljajte rukom ili oklagijom i postavite preko pite. Krajeve pite sjedinite i izbušite površinu pite viljuškom na nekoliko mesta.
  6. Peći u rerni 40 minuta  na 200 stepeni celzijusa.
  7. Pospite vanil šećerom i servirajte je nakon što se dobro ohladi
Prijatno!


No comments:

Post a Comment